Wednesday, August 25, 2010

Berita Harian Online | Budak tiga tahun disembelih bapa

Sedih baca Berita Harian Online hrni, 25 Ogos 2010. Kesian kat budak yg berumur 3 thn tu...apa lah salah budak sekecil ni menjadi mangsa bapanyer sendiri...tp xleh nak salahkan bapanya juga sbb bapanya pernah menjalani rawatan mental. Dugaan betul hidup kat bandar2 besar camni ye...pasti ada masalah yg x dpt di atasi sehingga sanggup bertindak kejam sedemikian rupa. Apa2 pun di harap ibunya, Puan Nik Suzila tabah dan bersabar ye...

Marilah sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah anaknya...


Berita Harian Online Budak tiga tahun disembelih bapa

Tuesday, August 24, 2010

Semoga semuanya selamat ye...

Salam...Just nak share yg Hari Khamis nt Alia ada appointment kat IJN, KL. Further check-up dgn Dr. disana. Minta semua rakan2 doakan semoga Alia berada dalam keadaan sihat ye nt...InsyaAllah berkat di bulan Ramadhan ni dan Syawal yg bakal tiba, akan ada khabar gembira untuk kami sekeluarga....

video

Ibu dah mula rasa seram sejuk ni bila tarikh appointment di IJN semakin hampir...tp bila tgk Alia senyum ketawa..buat ibu lupa semuanya sayang.....Memmag Alia seorg baby yg kuat, walaupun ada penyakit, tp tetap aktif seperti baby2 lain..dan skrg sgt suka bergaduh dgn abg2 ye...Moga Allah perkenankan doa kami semua untuk lihat Alia terus sihat mcm kakak dan abang2 ye...

Ya Allah, kuatkan diri kami, berikan kami kesabaran untuk menerima semua yg terjadi ke atas diri kami,Sembuhkanlah segala penyakit anakku, jadikanlah dia sihat dan sempurna,
Ya Allah..kabulkan lah permintaan kami, berilah kami jalan yg menuju kesembuhanMu, Sesungguhnya kepadaMu kami memohon dan kepadaMu kami berserah...Amin...

Jalan-Jalan Nilai 3

Minggu lepas curi2 masa jln2 dgn my mom, sis & 2 daughter g Nilai 3...heheheee. Kitorg tinggalkan the boys kat umah dgn atuknya. Diorg mmg x suka ikut kalu ibunya nak g Nilai 3, so trick kalu xnak bg the boys ikut g mana2..ckp je ibu nak g Nilai 3...gerenti diorg xnak ikut...sbb tau perangai ibunya yg suka berlama-lamaan di sana, walaupun x beli..cuci mata pun cukup...hehheee.. (tp terbeli sudah....)

We all g sana dalam kul 11 lebih..ya ampunnn ramai gak org2 yg sibuk bershopping ye..maklumla dah nak raya kan...lgpun mcm2 adaaaaaaaa.....

Punyer ler letih yg amat kuar masuk kedai2 kat sana, nak2 dibulan puasa ni kan..sabar je laaaaa...kitorg sempat gak ler memenuhkan kereta MyVi adik dgn hasil tangkapan di Nilai 3 tu...hehheeee sorry yeekkk mieza..ni kalau bawa kete besar pun mesti penuh gak kan...(ala pompuan,biaser laaaa..ye ke??....hehhehe)....


Iffa sempat posing kat kedai karpet...berkenan sungguh dia dgn karpet tu...


My mom yg dah kepenatan memilih karpet....adoiiiiiiii


Kesian kat Alia..kepenatan mengikut kitorg meronda di Nilai 3..so dlm kul 4 lebih kitorg dah gerak balik ke rumah..sampai2 rumah je semua pengsan kepenatan...hehheeeee



Merdeka di Bulan Ramadhan

Sedar x sedar, x lama lg kita akan menyambut Hari Kebangsaan negara kita yg ke-53. Tema Hari Kebangsaan pada tahun 2010 ini ialah 1 Malaysia Menjana Transformasi. Gah gitu kan tema pada tahun ni, harap-harapnya tercapailah apa yang nak ditransformasikan nanti.

Hari Kebangsaan disambut setiap tahun di Malaysia sebagai tanda negara bebas daripada dibelenggu penjajahan. Kebetulan pula pada tahun ini kita akan menyambutnya pada bulan puasa, so sama-sama lah kita berdoa agar kita dapat hidup aman & harmoni ye...

Kat area perumahan saya Jalur Gimilang berkibar megah menghiasi jalan

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN !!!

Friday, August 20, 2010

Resipi untuk dicuba

Ni ada resipi baru untuk anda mencuba di bulan pose ni, nampak cam bestt je, tp saya belum penah try lg....thanks to Kak Jie sbb sudi kongsi dgn kami kat opis ni..


Telur Goreng Cencalok

Bahan-bahan

3 biji telur gred A
1 biji bawang besar, dihiris halus
1 ulas bawang putif, dicincang halus
1 tangkai kacang panjang, dihiris halus
4-5 biji cili padi, dihiris halus
6 tangkai daun kucai, dihiris halus
i pokok kecil daun sup, dihiris halus
2 camca besar cencalok, toskan dan perah sedikit

Cara-caranya
1. Satukan semua bahan tadi bersama telur, kacau dengan garfu sehingga semua bergaul sebati. 2. Panaskan minyak dlm "non-stick pan", dan tuang bancuhan telur. tutup permukaan frying pan dengn tudung periuk. Masak guna api sederhana.
3. Bila permukaan telur kelihatan kering, dengan berhati2 terbalikkan telur dan masak hingga kedua2 permukaan garing dan kuning keemasan. Angkat dan hidangkan panas bersama nasi hangat & sambal belacan.....

Thursday, August 19, 2010

Berbuka Puasa di Hospital Bersama Ayah...


Semlm seronok sgt krn saya & adik dapat berbuka puasa bersama-sama ayah yg tercinta kat Hospital Putrajaya. Ayah tetap ingin berpuasa walaupun sedang menjalani rawatan kimoterapi di hospital. Saya sgt kuat, dia x pernah nak tunjukkan kesakitan dia pada sume org.....Kesian duk terbayang ayah berbuka puasa sorang2, so kitaorg decide utk temankan ayah. Ayah mmg x berapa lalu mkn makanan di Hospital tu, biaseler kan mkanan hospital....so kitorg tapaukan dia nasi goreng ayam & meehon goreng kat PARAM.....yg lawaknyer kami plak yg menghabiskan mkanan ayah tu....hehheheeeee









tgk ni abis licin kami abiskan nasi ayah...ok per sesekali mkn mknan kat hospital ni...hehheheheee









Tengok ni...adik sempat lg menapau mkanan ayah...

Semoga ayah cepat sembuh & dpt bersama-sama kami menyambut puasa & hari raya bersama nt...........kami SAYANGGGGGGG AYAH......

========================================================

Fadhilat Terawih

Malam ke 7 : Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.

10 Keutamaan Orang yg Berpuasa


Sayyid Muhammad bin Alwi Al Maliki mengatakan orang yang berpuasa mempunyai 10 keutamaan yang diberikan Allah, di antaranya ialah:


Pertama, Allah memberikan keistimewaan kepada umat yang berpuasa dengan menyediakan satu pintu khusus di surga yang dinamai Al Rayyan. Pintu surga Al Rayyan ini hanya disediakan bagi umat yang berpuasa.

Kata Nabi dalam satu haditsnya, pintu Rayyan hanya diperuntukkan bagi orang-orang berpuasa, bukan untuk lainnya. Bila pintu tersebut sudah dimasuki oleh seluruh rombongan ahli puasa Ramadhan, maka tak ada lagi yang boleh masuk ke dalamnya. (HR. Ahmad dan Bukhari-Muslim).

Kedua, Allah telah mengfungsikan puasa umat Nabi Muhammad saw sebagai benteng yang kokoh dari siksa api neraka sekaligus tirai penghalang dari godaan hawa nafsu. Dalam hal ini Rasul bersabda, “Puasa (Ramadhan) merupakan perisai dan benteng yang kokoh dari siksa api neraka.” (HR. Ahmad dan Al Baihaqi). Rasul menambahkan pula bahawa puasa yang berfungsi sebagai perisai itu layaknya perisai dalam kancah peperangan selama tidak dinodai oleh kedustaan dan pergunjingan. (HR. Ahmad, An Nasa`i, dan Ibnu Majah).

Ketiga, Allah memberikan keistimewaan kepada ahli puasa dengan menjadikan bau mulutnya itu lebih harum dari minyak misik. Sehingga Rasul bertutur demikian, “Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih semerbak di sisi Allah dari bau minyak misik.”

Keempat, Allah memberikan dua kebahagiaan bagi ahli puasa yaitu bahagia saat berbuka dan pada saat bertemu dengan Allah kelak. Orang yang berpuasa dalam santapan bukanya meluapkan rasa syukurnya dimana bersyukur termasuk salah satu ibadah dan dzikir. Syukur yang terungkap dalam kebahagiaan kerana telah diberi kemampuan oleh Allah untuk menyempurnakan puasa di hari tersebut sekaligus berbahagia atas janji pahala yang besar dari-Nya. “Orang yang berpuasa mempunyai dua kebahagiaan. Yaitu berbahagia kala berbuka dan kala bertemu Allah,” kata Rasul dalam hadits riwayat imam Muslim.

Kelima, puasa telah dijadikan oleh Allah sebagai medan untuk menempa kesehatan dan kesembuhan dari beragam penyakit. “Berpuasalah kalian, niscaya kalian akan sehat.” (HR. Ibnu Sunni dan Abu Nu`aim).

Abuya menegaskan bahawa rahasia kesehatan di balik ibadah puasa adalah bahawa puasa menempah tubuh kita untuk melumatkan racun-racun yang mengendap dalam tubuh dan mengosongkan materi-materi kotor lainnya dari dalam tubuh.

Menurut kerangka berpikir Abuya, puasa ialah fasilitas kesehatan bagi seorang hamba guna meningkatkan kadar ketaqwaan yang merupakan tujuan utama puasa itu sendiri. “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.” (Qs. Al Baqarah: 183).

Keenam, keutamaan berikutnya yang Allah berikan kepada ahli puasa adalah dengan menjauhkan wajahnya dari siksa api neraka. Matanya tak akan sampai melihat pawai arak-arakan neraka dalam bentuk apapun juga. Rasul yang mulia berkata demikian, “Barangsiapa berpuasa satu hari demi di jalan Allah, dijauhkan wajahnya dari api neraka sebanyak (jarak) tujuh puluh musim.” (HR. Ahmad, Bukhari-Muslim, dan Nasa`i).

Ketujuh, dalam Al Quran Allah berfirman, “Mereka itu adalah orang-orang yang bertaubat, yang beribadat, yang memuji, yang melawat, yang ruku’, yang sujud, yang menyuruh berbuat ma’ruf dan mencegah berbuat munkar dan yang memelihara hukum-hukum Allah. dan gembirakanlah orang-orang mukmin itu.” (Qs. At Taubah: 112).

Sebagian ulama ahli tafsir menerangkan bahawa orang –orang yang melawat (As Saihuun) pada ayat tersebut adalah orang yang berpuasa sebab mereka melakukan lawatan (kunjungan) ke Allah. Makna lawatan, tegas Abuya, di sini adalah bahawa puasa merupakan penyebab mereka (orang yang berpuasa) bisa sampai kepada Allah. Lawatan ke Allah ditandai dengan meninggalkan seluruh kebiasaan yang selama ini dilakoni (makan, minum, mendatangi istri di siang hari) serta menahan diri dari rasa lapar dan dahaga.

Sembari mengutip Al Quran pula, Abuya mencoba menganalisa surah Az Zumar ayat 10: “Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas.” Kata Al Maliki, orang-orang yang bersabarlah maksudnya adalah orang yang berpuasa sebab puasa adalah nama lain dari sabar. Di saat berpuasalah, orang-orang yang bersabar (dalam beribadah puasa) memperoleh ganjaran dan pahala yang tak terhitung banyaknya dari Dzat Yang Maha Pemberi, Allah swt.

Kelapan, di saat puasa inilah Allah memberi keistemewaan dengan menjadikan segala aktifitas orang yang berpuasa sebagai ibadah dan ketaatan kepada-Nya. Kerananya, orang yang berpuasa dan ia meninggalkan ucapan yang tidak berguna (diam) adalah ibadah serta tidurnya dengan tujuan agar kuat dalam melaksanakan ketaatan di jalan-Nya juga ibadah. Dalam satu hadits riwayat Ibnu Mundih dinyatakan, “Diamnya orang yang berpuasa adalah tasbih, tidurnya merupakan ibadah, dan doanya akan dikabulkan, serta perbuatannya akan dilipatgandakan (pahalanya).”

Kesembilan, di antara cara yang Allah kenakan dalam memuliakan orang yang berpuasa, bahawa Allah menjadikan orang yang memberi makan berbuka puasa pahalanya sama persis dengan orang yang berpuasa itu sendiri meski dengan sepotong roti atau seteguk air. Dalam satu riwayat Nabi bertutur seseorang yang memberi makan orang yang puasa dari hasil yang halal, akan dimintakan ampunan oleh malaikat pada malam-malam Ramadhan…… meski hanya seteguk air. (Hr. Abu Ya`la).

Kesepuluh, orang yang berbuka puasa dengan berjamaah demi melihat keagungan puasa, maka para malaikat akan bershalawat (memintakan ampunan) baginya.

Source: Pondok Habib
=======================================================================
Fadhilat Sembahyang Terawih
Malam ke 6 : Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma'mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.

Tuesday, August 17, 2010

Andai kutahu...

Pagi td dengar radio HotFM sambil drive ke opis, terasa sayu bila diorg pasang lagu ni....Lagu ini sungguh menyentuh hati dan naluriku....

Andailah kita tahu bila ajal kita.....

Setiap kali lagu ni dimainkan, saya sering menitiskan airmata..takut juga x sempat utk bertaubat dan memohon ampun kepadaNYA....

Moga Allah memudahkan kita untuk terus beramal sehingga akhir ayat kita. Sesungguhnya dunia ini penuh dengan tipu daya yang merosakkan.

Semoga lagu ini memberi keinsafan pada kita semua..insyaAllah..

Dari Abu Musa r.a, dari Nabi A.W.W katanya : "Allah Azza wa Jalla membentangkan tangan-Nya pada malam hari untuk menerima taubat orang yg bersalah siang hari, dan membentangkan tangan-Nya siang hari untuk menerima taubat orang yg bersalah malam hari sehingga matahari terbit di Barat;"

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasullullah S.A.W bersabda : "Allah Taala sangat gembira menerima taubat seseorang kamu melebihi kegembiraan seseorang yang menemui kembali barangnya yang hilang."

Monday, August 16, 2010

Ujian dibulan Puasa

Bermula 16 -20 August 2010 ayah akan berada di Hospital Putrajaya. Sehingga keharini dah 5 kali ayahanda saya yg tercinta menjalani rawatan kimoterapi di Hospital Putrajaya. Ayah disahkan mendapat colon cancer akhir tahun lepas. Alhamdullillah beliau telah berjaya dibedah di Hospital Putrajaya dan sehingga kini perlu menjalani rawatan kimoterapi bagi membunuh sel2 di dalam badan. Ujian bertalu2 buat kami apabila pertama kali mendapat berita ayah ada colon canser dan perlu menjalani pembedahan secepat mungkin. Seboleh mungkin ayah tidak mahu dibedah kerana mengikut kata seorang pakar di Hospital Pusrawi, penyakit ayah sgt merbahaya dan jika dibedah, risiko amat besar ayah terpaksa memakai beg najis di luar untuk selama-lamanya.
waaaaaaaaaaaa.....kami tidak berputus harap, lalu membawa ayah menjalani rawatan di Hospital Putrajaya pulak, alhamdullillah mengikut kata Dr pakar di sana, peluang masih ada utk ayah sembuh. Beg najis ayah mmg terpaksa dibuat diluar,ttp tidak lama, ia akan dimasukkan semula selepas habis menjalani semua rawatan dan keadaan beransur baik.....

Gambar semasa kami bercuti di Langkawi

Ayah sangat kuat dan tabah...lepas seminggu dibedah, ayah dah mula buat kerja2 rumah. Ayah x suka duduk diam...Ayah sgt manjakan Alia sbb dijaga olehnya sejak lahir. Bila kat hospital, dia akan selalu bertanya khabar Alia dulu...sbb Alia pun x sihat...(ada masa nt sy cerita pasal kesihatan Alia lak ye..)

Masih ada balance 3 kali lg utk ayah menjalani rawatan kimoterapi. Sahdu rasanye bila lepas berbuka semlm ayah katanya "hmmm start esok, kat hospital aku dah xde selera laaa nak mkn2 mcmni lg.." waaaaaaaaaaaaaa......Semoga ayah lekas sembuh ye....

==============================================================

Fadhilat Terawih

Malam ke 5: Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

Family Fever

sorry laaa, 2-3 hari ni..ehh 3-4 hrni x sempat nak update blog. Ini adalah disebabkan (cewwahhh mcm surat formal laaa plak) oleh hubby dan anak2ku demam berhari2 lamanyer....risau gak sbb mula2 Zaim yg demam..urat kaki terkejut sbb duk training main bola last weekened...pastu hubby tetiba balik dari Bidor kata dia demam..selalu hubby demam sehari 2 je..tp kali ni kat seminggu lamanye..hari sabtu lepas lak, Nazam kene demam panas ...Anak2 i ni kalu demam selalu kene fits (eeeehh betul ke ejaan ni...) haaaa cuba check sini ..tersangatlah susah nak jaga diorg ni..xleh panas sgt mesti kene..tiap kali kene, tiap kali ler i panik tahap gaban..., tp byk pengalaman2 yg xleh dilupakan sewaktu diorg kene dulu....selalu gak ler berumah di hospital...daripada anak sulong sampai le yg ke 3 ni, semua penah terkene..Kata Dr, fits ni keturunan,so chances tu setiap anak kene mmg besar sbb hubby dulu2 masa kecil rajin terkena ..Alia ni blum terkene lg..hopefully xde ler ye..
Ni kes terbaru, ptg smlm Iffa lak yg demam, tinggal 30minit je lg waktu nak berbuka, badan dia dah panas..tp sib baik dia gagahkan juga sampai waktu berbuka. Ni apa kes lak abis satu family yg kene demam ni....?? (tinggal i dgn Alia je blum terkena) ,ni pun kitorg dah start batuk2 & selsema.....waaaaaaa :( I dah suh my hubby g hosp td buat blood test..kot2 ler ada sakit lain ke kan..tp alhamdullillah xde apa2 penyakit2 merbahaya yg lain..cuma virus demam sahaja....Aminnnnn...Dugaan bulan pose menjaga orang2 sakit ni...



Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda :"Siapa pada suatu malam dia mengalami kesakitan dimana dia bersabar dan redha kepada ketentuan Allah S.W.T, maka terkeluarlah dia daripada dosa-dosanya seperti keadaan dikala dia dilahirkan ibunya" (Riwayat Al-Hakim)


=============================================================

Fadhilat Terawih

Malam ke 4: memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran

Friday, August 13, 2010

Vote for Nur Alia Adriana


2 hari lepas terbaca Pa&Ma online ada peraduan bayi bulan ini, so saje ler try hantar gambar Alia. X sangka lak gambar Alia bole tersenarai dlm site ni...so kawan2 sudi2 lah click undi untuk Nur Alia Adriana ye...mana ler tau lepas ni bole menang yg ni lak...

Setiap bulan Pa&Ma dan pembaca akan memilih BAYI BULAN INI untuk dijadikan cover peraduan ini.

Gambar-gambar paling comel akan disiarkan di dalam ruangan ini untuk dipilih oleh para pembaca. Si Comel bertuah akan berpeluang memenangi hadiah menarik daripada Pa&Ma termasuklah berkemungkinan untuk terpilih sebagai penghias kulit Pa&Ma.


Mari undilah saya...(hheheeee mcm pilihanraya laaa plakk..) yeayyyy Alia ....!!!


Nur Alia Adriana Bt Nasaruddin
Perempuan
15/6/2009
1 tahun 2 bulan

Jum. Undi: 1


Bapa Pukul Anak Kerana Anak Nak Pakai Tudung!!!

Hari ni saje nak share dgn u all, satu email yg baru je i terima pg td...waaaa sedih wooooo..camni kisahnye.... ...


Aku mengeliat sepuas-puasnya. Nasib baik xdak sape nampak cara aku mengeliat, mahu jatuh saham aku nt..huhuuuu

Tiba2 aku teringat kisah semalam, air mata terus berlinangan, terasa amat sedih dan sayu. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? naper abah x benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis yg sibuk giler. Bussinessman yg senantiasa sibuk. Mak aku lak dah lama xde, meninggal lama dah..sedih sgt.. :(

Dari jendela, cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah2 langsir tingkap. Jam dah 11.00 pagi, perut dah mula lapar. Aku bangun capai tuala dan masuk bilik mandi.

Lepas aku mandi, aku belek2 tubuhku pada cermin, alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! aku akan protes habis2san kalau bapa aku x nak juga bagi aku pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yg aku pilih. Lantak la dgn ahli keluarga aku yg lain. Semuanya x nak pakai tudung! tp aku nak!!!!!

Aku turun ke bawah, baru je nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aiiikkkk, apahal balik awal ni..???

Dalam masa yg sama, aku rasa inilah masa yg terbaik utk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!!

Bila bapa aku buka je pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, "Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!!

Bapak aku terus jegil sebesar2nya. Macam ada api keluar!!

Panggggggggggggggggg!!!!!!!....bapa aku hayun penampar ke muka aku. Tersepuk aku dicelah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhhhh....sampai hati daddy!! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ka kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg x nak......."

Panggggggggggg...!! labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jgn nak bagi aku malu naaaaa!! Hang jgn nak buat pasaiii. Hang nak pakai tudung buat apa??? dah 100 kali aku habaq, LELAKI X PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI x PAYAH PAKAI TUDUNG!!!!! Tu laaa, bila time kelas agama hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup-tup dah jadi ZAZA je...Memang la dlm rumah ni semuanya x bertudung sbb adik hang tu lelaki!!!! Abng hang pun lelaki jugak!!"

Aku yg tersepuk celah sofa terus saje menangis terkedu-kedu...dah ler sakit kene tampaq, kene pelempang. Tudung pun x dpt jugak....


SALAHKAH AKU??? SALAH KAH AKUUUUUUUU....OOOOOO TIDAKKKKKKKKK !!!!!


Kalu comeiiii camni xper lerrr kannn........

ateeee kalu dah camni ruperrr nyerrrr comeiii keee???

Heheheeeeeee.....jgn mareeeee...senda gurau skit2....


==============================================================

Fadhilat Terawih

Malam ke 3: berseru Malaikat di bawah 'Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau

Thursday, August 12, 2010

Menu berbuka

Menu apa berbuka semalam....hmmm menu kami simple je...ni antara menu nyer...(hehheeee tp kali ni mak yg masak..sy tlg buat air je..ok laaaa kan)

Nasi Putih & Daging masak lomak cili api
Ikan Goreng & cili kicap (perrrrhhhh diperah asam limau & hirisan bawang)
kerabu udang...yummmy
dah yg ni plak air sirap ais yg penat2 saya buat..(heheheeee)
Ok, kpd sesiapa yg nak berbuka puasa kat luar tu baik hati2 ye...cuba click list dari JAKIM ni. Kerana setakat ni hanya terdapat 51 dapur restauran dan premis makanan di 22 hotel di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yg diberikan pensijilan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.


==============================================================


Fadhilat Terawih


Malam 2 : diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang yg beriman)

Wednesday, August 11, 2010

Animasi Upin Dan Ipin Terawih

Salam...

Alhamdullilah semalam dpt bersama-sama dgn hubby & Iffa menunaikan solat terawih berdekatan dgn rumah kami.. (TQ mak & ayah sbb sudi jaga Alia kat umah..) Tahun ni 1st time Iffa dpt join terawih bersama, itupun byk alasan dia lps abis tu..."esok, kakak xnak g laa ibu ye.." hmmm anak2...ni belum lg Zaim & Nazam ikut..diorg kene kuarantin sbb masih belum sihat lg...sian diorg..xper InsyaAllah dah sihat nt kita g solat terawih sama ye sayang....

Fadhilat Solat Terawih

Malam 1 : Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam yang pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan daripada Allah S.W.T

Tuesday, August 10, 2010

Dah ready nak puasa...?

Niat Puasa






Niat apabila berbuka puasa.







Kalu nak tau jadual waktu berbuka puasa & imsak

Esok Pose yeayyy....

Memandang insyaAllah esok sume akan menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak, Saya nak share dgn sume vidoe clip ni....sangat menarik...





http://www.youtube.com/watch?v=ibjDw_R3MhI

Monday, August 9, 2010

cookies raya..tadaaaaaa

belum pose dah nak citer pasal kuih raya...hehehhehe blasah laaaa kan.....ptg smlm tgh rajin utk mencuba baking cookies raya. Niat dihati nak buat 3 jenis,tp tersgt penat so, 2 jenis ni je yg sempat dibuat..

Biskut sarang semut

Biskut choc chip (ala2 famous amos gitu....)
Pada sesiapa yg nak order nt boleh ler email k..InsyaAllah mlm ni nak buat tart nanas plak....yeayyy....

Thursday, August 5, 2010

Salam Ramadhan



"Tiada hari seindah Jumaat, Tiada kata seindah zikir, Tiada ibadah seindah solat, Tiada bulan seindah Ramadhan...Salam Ramadhan Al-Mubarak utk semua..semoga amalan kita diberkati Allah ...

Rasulullah S.W.T bersabda : "Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan kepada Allah, maka sesungguhnya telah diampuni dosa-dosanya yang telah lalu"
Related Posts with Thumbnails